Jan Břížďala, Roman Pašek – cesta s humanitární pomocí na Ukrajinu

23. března 2022
Jan Břížďala, Roman Pašek – cesta s humanitární pomocí na Ukrajinu

Jihlava, 23. března 2022, Foto zdroj: Kraj Vysočina - Minulý týden schválilo krajské zastupitelstvo poskytnutí humanitárního daru pro partnerský region Zakarpatí. Na konci minulého týdne putovala pomoc z Vysočiny do zakarpatského Užhorodu. S humanitárním konvojem se na západní Ukrajinu vypravilo také duo Pirátů z Vysočiny, tedy radní Kraje Vysočina pro školství, mládež a sport Jan Břížďala a krajský zastupitel a člen Stálé konference spolupráce mezi Krajem Vysočina a Zakarpatskou oblastí Ukrajiny Roman Pašek. Přinášíme vám rozhovor, který vznikl po této cestě s humanitární pomocí.

JB: Jakou humanitární pomoc jste do partnerské Zakarpatské oblasti vezli?

Jednalo se především o zdravotnický materiál, přístroje, vybavení a léky poskytnuté z krajských nemocnic. Dále pak vybavení pro hasiče, což byl dar od HZS Kraje Vysočina.

RP: Jak bude zdravotnický materiál rozdělen? Zůstane pouze v Zakarpatí, nebo poputuje i do jiných ukrajinských oblastí?

Primárně je materiál určen pro Zakarpatskou oblast, ale kvůli válečnému stavu mají jednotlivé ukrajinské oblasti povinnost zasílat přebývající materiál do východních oblastí, kde se bojuje.

JB: Jaká je situace v Užhorodu, kam jste humanitární náklad dopravovali?

Toto město není přímo zasažené vojenským útokem, ale velkým přísunem uprchlíků především z východní části Ukrajiny. Ve městě se 120 tisíci obyvateli žije nyní o 250 tisíc lidí více, pro které je třeba zajišťovat základní potřeby, jako je stravování, bydlení či poskytování služeb.

RP: Podle informací z médií je na Zakarpatí až 250 tisíc uprchlíků z východu. Potřebuje region další pomoc?

Kvůli příchodu obrovského množství uprchlíků je v regionu akutní potřeba potravinové pomoci. Viděli jsme, že jsou uprchlíci ubytováváni v tělocvičnách, školách a školkách a jídlo dostávají na příděl v takzvaných vývařovnách.

2022-03-23-jan-brizdala-roman-pasek-cesta-s-humanitarni-pomoci-na-ukrajinu-roman-pasek

JB: Kraj Vysočina posílá na Ukrajinu potravinovou pomoc. Kdy tato pomoc na Ukrajinu dorazí?

Mělo by se jednat o následující dny.

RP: Kdo všechno se podílí na nákupu a dopravě humanitární pomoci? Je to pouze Kraj Vysočina, nebo jsou do tohoto projektu zapojeny i obce, firmy a neziskové organizace?

Do pomoci se zapojují všichni zmínění. Kraj funguje jako koordinátor celé akce.

JB: Je Kraj Vysočina připraven pomáhat Zakarpatské Ukrajině i nadále?

Určitě ano, naše Stálá konference je v nepřetržitém kontaktu se zástupci ukrajinské oblasti a jsme kdykoliv jim připraveni pomoci.

RP: Jsi členem Stálé konference spolupráce mezi Krajem Vysočina a Zakarpatskou oblastí Ukrajiny. Připravuje Stálá konference nějaké další projekty pro podporu Ukrajině?

V rámci Stálé konference jsme již transformovali peníze, které mířily původně například na rekonstrukce školních a zdravotnických objektů, na akutní pomoc dle požadavků oblastní rady Zakarpatské oblasti. S další pomocí se počítá a opět bude vycházet z konkrétních požadavků ukrajinské strany.

Krajské investice zlepšují veřejné služby ve městech

Od posledních krajských voleb v roce 2020 jsou hned 2 třebíčští piráti členy zastupitelstva Kraje Vysočina – Jan Břížďala je radním pro oblast školství, mládeže a sportu, informatiku a komunikační technologie, Roman Pašek pak zastupitelem a členem komise pro kulturu, cestovní ruch a vnější vztahy. Kraj Vysočina má v Třebíči několik svých organizací, jejichž činnost zajišťuje, a kromě toho také podporuje i některé významné projekty města.